Persbericht

Brussels Justitiepaleis: alweer een stap vooruit. De overheidsopdracht voor de restauratie van de gevel kant Poelaert is gegund

Brussels Justitiepaleis: alweer een stap vooruit. De overheidsopdracht voor de restauratie van de gevel kant Poelaert is gegund

De werkzaamheden om de steigers van de gevels van het Justitiepaleis in Brussel te verwijderen zijn volop aan de gang. Na meer dan 40 jaar stilstand, zullen ze vanaf 2024 eindelijk worden verwijderd. De eerste stap is de volledige restauratie van de gevel aan de kant van het Poelaertplein. Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen, zet vandaag de stap van theorie naar praktijk met de goedkeuring door de Ministerraad van de gunning van de overheidsopdracht voor de restauratie van de gevel aan de kant Poelaert.
 
Het Justitiepaleis van Brussel is een emblematisch symbool van ons land, gelegen in het hart van de Belgische hoofdstad. Door de jaren heen heeft dit iconische gebouw geleden onder de effecten van de tijd, waardoor een ambitieus restauratieproject noodzakelijk werd. Aan het begin van deze legislatuur heeft Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen, zich geëngageerd om een einde te maken aan "40 jaar steigers aan het grootste justitiepaleis ter wereld".
 
Eind april leverde de Stad Brussel de bouwvergunning af. Vandaag gaat dit grote project de operationele fase in, met de gunning van de overheidsopdracht voor de restauratiewerkzaamheden.
 
Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen: “Het Brusselse Justitiepaleis is een icoon van ons erfgoed, maar ook van onze democratie. Het is dan ook onaanvaardbaar dat het al 40 jaar in de steigers staat. Deze situatie is niet alleen slecht voor onze medeburgers, maar voor de hele wereld. Daarom heb ik van bij het begin van mijn mandaat van de restauratie van het Justitiepaleis in Brussel - en dus van de verwijdering van de steigers - een prioriteit gemaakt. Dankzij een nauwgezette planning vordert dit restauratieproject van dag tot dag. Afspraak in 2024, wanneer we de eerste steigers van de gevel aan de kant van het Poelaertplein zullen verwijderen.”