Nieuwsbericht

Restauratie van het Chinees Paviljoen in Laken: Een Nieuw Cultureel Centrum in het Hart van Brussel

De oprichting van een nieuwe vzw voor de restauratie van het Chinees Paviljoen in Laken markeert een belangrijke stap in het behoud van het Brussels erfgoed. Op 18 juni 2024 kondigde Mathieu Michel, de uittredend staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de samenwerking aan tussen diverse partners om dit iconische gebouw nieuw leven in te blazen. Deze vzw, opgericht door de Regie der Gebouwen en de FOD Buitenlandse Zaken, streeft ernaar om het Chinees Paviljoen, samen met de bijgebouwen zoals de kiosk en de voormalige stallen, te restaureren en te exploiteren als een dynamisch cultureel centrum.

Een Belangrijke Stap voor het Brussels Erfgoed

Mathieu Michel benadrukt het belang van dit project: “Het erfgoed van ons land ligt me nauw aan het hart en symboliseert de eenheid van onze natie doorheen de geschiedenis. Met trots heb ik mij aan dit project toegewijd om een positieve, structurele en duurzame oplossing te vinden. De oprichting van deze 'publieke-publieke' vzw is een cruciale stap in de renovatie, het behoud en de uitbating van dit symbolisch gebouw.”

Een Historisch Architecturaal Juweel

Kiosk en Chinese Paviljoen ca 1910Kiosk en Chinese Paviljoen ca 1910

Het Chinees Paviljoen, ontworpen door de Franse architect Alexandre Marcel op verzoek van koning Leopold II, werd in 1913 officieel geopend en diende aanvankelijk als luxerestaurant. Na de Eerste Wereldoorlog werd het samen met de Japanse Toren onderdeel van de Musea van het Verre Oosten van België. Sinds 2013 is het paviljoen gesloten wegens veiligheidsproblemen, maar dankzij de inspanningen van de nieuwe vzw zal het binnenkort heropenen als een cultureel centrum.

Unieke Kenmerken van het Chinees Paviljoen

  • Architecturale Waarde: Het paviljoen is een uitzonderlijk voorbeeld van "chinoiserieën" en "folies" uit de XIXe eeuw.
  • Uniek Patrimonium: Er bestaat geen ander Chinees bouwwerk van deze kwaliteit en uit deze periode in Europa.
  • Kunstzinnig Houtwerk: Het gesculpteerde houtwerk is een zeldzaam overblijfsel van vergelijkbare verwezenlijkingen in China.
  • Culturele Mogelijkheden: Het paviljoen biedt mogelijkheden voor diverse culturele activiteiten dankzij de veelzijdige binnenruimtes en bijgebouwen.
  • Symbolische Betekenis: Het paviljoen vertegenwoordigt de rijke uitwisselingen tussen het Oosten en het Westen.

 

Toekomstplannen voor het Chinees Paviljoen

Chinese Paviljoen in Brussels (Laeken) : luchtfotoChinese Paviljoen in Brussels (Laeken) : luchtfoto

De oprichting van de vzw waarborgt een duurzame toekomst voor het paviljoen. De vzw, bestaande uit Belgische en buitenlandse leden die betrokken zijn bij de culturen van het Verre Oosten, zal verantwoordelijk zijn voor de financiering en uitvoering van de restauratiewerken, evenals het onderhoud en de exploitatie van het gebouw. De nadruk zal liggen op het thema van de zijderoutes, met activiteiten die zowel culturele als diplomatieke doelen dienen.

Het restauratieproject van het Chinees Paviljoen in Laken, ondersteund door Mathieu Michel en de federale overheid, belooft niet alleen het behoud van een belangrijk stuk Brussels erfgoed, maar ook de transformatie ervan tot een levendig cultureel centrum. Dit project, dat de historische banden tussen België en het Verre Oosten viert, zal bijdragen aan de culturele en toeristische aantrekkingskracht van Brussel.

 

Chinese Paviljoen (Laeken, Brussels) / Pavillon chinois (Laeken, Bruxelles)