20 januari 2025: De groeten van Mathieu Michel aan de Regie der Gebouwen
Toespraak van de uittredende staatssecretaris van de Regie der Gebouwen
Dag iedereen,
(...) Laten we samen een flashback hebben op 4 jaar aan jullie zijde.
“Done is better than perfect”
Ik begon mijn mandaat met de vaststelling dat geen enkele instelling kan beweren dat ze perfect is. Net als vele anderen doet de Regie der Gebouwen gewoon haar best om aan de verwachtingen van haar verschillende klanten te voldoen. Ze is de professionele partner van alle instellingen van de Overheid, de beheerder van heel ons vastgoedpatrimonium. De uitdaging is enorm!
Deze uitdaging betekent vooral dat de Regie zichzelf voortdurend moet heruitvinden en uitdagen om beter in te spelen op de realiteit van de vastgoedmarkt en de behoeften van haar klanten, om haar processen te verbeteren en om een transparante en efficiënte openbare instelling te blijven.
Vanaf het begin van deze legislatuur hebben we ons laten leiden door een duidelijke en ambitieuze strategie, in lijn met de prioriteiten van het Regeerakkoord. Deze strategie is gebaseerd op 4 hoofdlijnen:
- het vertrouwen van de verschillende klanten en stakeholders van de Regie versterken
- streven naar soberheid in het ontwerp en de uitvoering van de verschillende projecten die de Regie uitvoert
- het gebouwenbestand geleidelijk aan volledig koolstofvrij te maken
- bijzondere aandacht voor symbolische gebouwen die deel uitmaken van het erfgoed van de Staat.
Het was onze bedoeling om het beheer van de Regie strikter te maken.
Het vertrouwen van klanten en stakeholders versterken
We hebben een meerjareninvesteringsplan (MIP) opgemaakt met een visie op 20 jaar. Dit instrument verbetert de transparantie en zet een duidelijk stappenplan uit. Hierdoor kunnen we onze inspanningen richten op prioritaire projecten en onze acties afstemmen op de werkelijke behoeften van de overheidsinstanties die we huisvesten.
We hebben ook de gedeelde verantwoordelijkheden tussen de bezetter en de Regie duidelijker geïdentificeerd. De “ handleiding klantenrelaties ” vervangt het administratief reglement voor het beheer van elk gebouw.
Soberheid in het ontwerp en uitvoering van de projecten
Bij de rationalisering van ons gebouwenbestand hebben we lessen getrokken uit de post-Covidcontext. We hebben nieuwe bezettingsnormen en gestandaardiseerde werkruimten aangepast in overeenstemming met de concepten van de New Ways of Working (NWOW) en de New Places of Working (NPOW), waardoor flexibiliteit en efficiëntie worden bevorderd.
Geleidelijke, functionele decarbonisatie
De urgentie op gebied van klimaat vraagt om concrete maatregelen, en daar hebben we gehoor aan gegeven.
Tijdens deze legislatuur is het “actieplan energie en vermindering bureau-oppervlakte” geïmplementeerd, dat tot doel heeft koolstofneutraliteit te bereiken.
Initiatieven zoals de installatie van 440 zonnepanelen op het complex van de Civiele Bescherming in Crisnée in Wallonië en 3.500 m² aan zonnepanelen op het dak van de Kouterpoort in Gent zijn concrete voorbeelden die ik graag wil vermelden.
We proberen nu systematisch het energieverbruik in onze gebouwen structureel te verminderen. Dit is een paradigmaverandering, een stap naar een duurzamer gebouwenbestand.
Speciale aandacht voor symbolische gebouwen
Onze erfgoedgebouwen zijn niet zomaar plaatsen; het zijn de symbolen van onze geschiedenis en onze identiteit.
Enkele belangrijke projecten zoals:
- de renovatie van het Justitiepaleis in Antwerpen,
- het Jubelpark
- het Koninklijk Paleis
weerspiegelen ons engagement om dit erfgoed te bewaren en te valoriseren.
Ons buitengewoon avontuur met het Justitiepaleis in Brussel is ongetwijfeld het beste voorbeeld om het jaar 2024 te omschrijven, dat ons allemaal erg bezig hield en Chiara een ster op tv maakte!
Niemand nam me serieus toen ik aankondigde dat we de steigers gingen afbreken. Misschien zelfs jullie niet. En toch. Dit symbool van gerechtigheid, van onze geschiedenis, van ons erfgoed, het grootste gerechtsgebouw ter wereld... wordt geleidelijk bevrijd van zijn metalen harnas.
Dankzij onze vastberadenheid, ons engagement en ons strijdlust, zelfs militant optimisme.
Nog steeds uitdagingen
In al die jaren hebben we een aanpak gehanteerd die gebaseerd is op drie basisprincipes:
- Luisteren: luisteren naar de expertise van onze medewerkers en de behoeften van onze gebruikers en klanten begrijpen;
- Helderheid: onze ambities in overeenstemming brengen met de middelen waarover we beschikken;
- Strengheid: onze beloften nakomen en onze missies met uitmuntendheid uitvoeren.
Deze principes hebben ook geleid tot ingrijpende veranderingen in de manier waarop de Regie intern werkt. Processen zijn gemoderniseerd, risicoanalyses zijn versterkt en innovatieve instrumenten zoals het Integrated Workplace Management System (IWMS ) en FaaS-boekhoudsoftware zijn geïntroduceerd.
Maar laten we duidelijk zijn: er blijven uitdagingen.
- Aanwerving van personeel blijft een cruciale prioriteit. Ondanks aanhoudende inspanningen blijft het moeilijk om bepaalde technische profielen in te vullen, wat een directe impact heeft op de capaciteit van de Regie om al haar projecten tot een goed einde te brengen.
- De modernisering van de interne structuur van de Regie moet worden voortgezet, met name door de goedkeuring van een nieuw organigram en een betere verduidelijking van de processen.
Maar zoals we gedurende deze hele legislatuur hebben bewezen, hebben we de capaciteit om uitdagingen om te zetten in kansen, dankzij ons collectief doorzettingsvermogen.
Voor 2025: bouwen met ambitie
Nu we aan dit nieuwe jaar begonnen zijn, nodig ik jullie uit om er de vaart in te houden met dezelfde energie, hetzelfde strijdlustige optimisme waarmee we tot nu toe vooruit zijn gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen de uitdagingen van morgen aankunnen en kunnen bouwen aan een nog veerkrachtigere en duurzamere Regie die nog beter beantwoordt aan de verwachtingen van de burgers en de overheden.
Ik wens u allen een jaar 2025 rijk aan succes, vruchtbare samenwerkingen en persoonlijke en professionele verwezenlijkingen. Jullie zijn de bewakers van ons erfgoed, deel van onze geschiedenis en cultuur. Om te weten waar je naartoe gaat, is het belangrijk om te onthouden waar je vandaan komt: voor dit nieuwe jaar en voor de jaren die komen, hoop ik dat jullie jullie inzet, jullie toewijding aan deze missie intact houden, niet alleen om ons erfgoed te bewaren, maar ook om het klaar te maken voor toekomstige generaties.
Nogmaals, gelukkig nieuwjaar!