Burgers beschermen op het internet: start van de operationele fase van de DSA
Op basis van een wetsontwerp van uittredend staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers op donderdag 14 november tijdens de plenaire vergadering het BIPT aangesteld als digitale coördinator voor een betere digitale regelgeving in België. Dit is de laatste stap in de implementatie van de Digital Services Act (DSA) om de creatie en verspreiding van schadelijke online inhoud in België tegen te gaan.
De goedkeuring van de Digital Services Act (DSA) is een mijlpaal in de Europese wetgeving om de digitale omgeving te verbeteren en de veiligheid van de consument te vergroten. Mathieu Michel legt uit: “Deze ambitieuze wetgeving markeert een keerpunt in de strijd tegen online misbruik zoals haat, desinformatie, manipulatie en nepnieuws. De DSA introduceert nieuwe verplichtingen voor online platforms, zoals de transparantie van content moderatieprocessen, waardoor de regulering van informatie die gedeeld wordt in de digitale wereld vergelijkbaar wordt met die in de echte wereld”. Mathieu Michel wil het publiek graag geruststellen over de doelstellingen van deze wetgeving: “De DSA is geenszins bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te beperken of om erop toezicht te houden, maar eerder om internetgebruikers en de overheid instrumenten te geven waarmee ze de digitale ruimte op een verantwoorde manier kunnen controleren en reguleren”.
De implementatie van de DSA in België is aangepast aan de institutionele complexiteit van het land, in het bijzonder om te zorgen voor een evenwichtige verdeling van de bevoegdheden tussen de verschillende autoriteiten. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) wordtaangewezen als coördinator digitale diensten of “Digital Services Coordinator” (DSC) en zal een centrale rol spelen bij het toezicht op platforms en de toepassing van de regels inzake transparantie en moderatie.
De aftredende staatssecretaris is overtuigd van het belang van het BIPT met deze opdracht en is van plan om zijn expertise te versterken om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan, in het bijzonder op het gebied van technologische regulering. Het BIPT zal zich moeten ontwikkelen tot een belangrijke speler die in staat is om samen te werken met andere Europese regelgevers over strategische kwesties zoals kunstmatige intelligentie.
“Europese regelgeving vereist momenteel een regulator in elke lidstaat, maar harmonisatie van regelgeving op Europees niveau zou effectiever zijn”, voegde Mathieu Michel toe, die pleit voor convergentie van regelgevende bevoegdheden om beter te kunnen reageren op digitale uitdagingen.
De vooruitgang die met de DSA geboekt is luidt een nieuw tijdperk in voor digitale veiligheid en consumentenbescherming in België en legt tegelijkertijd een stevige basis voor een meer eengemaakt digitaal bestuur in Europa.