Persbericht

Europeum: de geboorte van een duurzame Europese blockchain

Op dinsdag 21 mei 2024, tijdens de formele Telecomraad voorgezeten door België, bracht de staatssecretaris voor Digitalisering 10 landen samen rond het Europeum-project. De eerste van een Europese blockchain die soevereine infrastructuren samenbrengt, voor meer veiligheid in democratische staten.

Foto van de vertegenwoordigers van de ondertekenende lidstaten van Europeum, de eerste soevereine Europese blockchainFoto van de vertegenwoordigers van de ondertekenende lidstaten van Europeum, de eerste soevereine Europese blockchain
"Met immense trots kondig ik u vandaag een cruciale stap aan voor de digitale toekomst van ons continent: de lancering van het Europeum-project. Dit project, het resultaat van een ongekende samenwerking tussen tien Europese landen, heeft tot doel een robuuste en veilige digitale infrastructuur op te bouwen om de geautomatiseerde uitwisseling van gegevens in heel Europa te vergemakkelijken. Door onze krachten te bundelen versterken we onze digitale soevereiniteit, net als de telecom- en cloudinfrastructuren die we hebben ontwikkeld," zegt de staatssecretaris voor Digitalisering.

Europeum is gebaseerd op de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), een innovatief platform dat al bestaat en ontworpen is voor een efficiënte grensoverschrijdende verificatie van identiteiten, onderwijskwalificaties en de traceerbaarheid van de herkomst van producten. Deze geavanceerde technologische basis maakt het mogelijk om een toekomst voor te stellen waarin digitale grenzen samenwerking en innovatie tussen onze naties niet langer in de weg staan.

De mogelijkheden van Europeum zijn immens. Hier zijn een paar concrete voorbeelden van wat we samen kunnen bereiken:

  • Smart contracts collaboratieve economie: Europeum zal de ontwikkeling van een collaboratieve economie vergemakkelijken door middel van smart contracts, waardoor een geautomatiseerde en eerlijke verdeling van inkomsten tussen de verschillende belanghebbenden wordt gegarandeerd, terwijl de nodige sociale bijdragen worden geleverd.
  • Metavers: Onze infrastructuur zal ook de creatie en het beheer van metavers en digitale twins van de echte wereld mogelijk maken. Deze virtuele omgevingen, die door de overheid worden beheerd, zullen worden ontworpen om misbruik zoals identiteitsdiefstal te voorkomen.
  • Euro-Digital: Europeum kan dienen als een solide basis voor de ontwikkeling van een digitale euro die de Europese waarden respecteert. Het doel op lange termijn is om een betrouwbare en veilige digitale munt te garanderen voor alle burgers van het continent.
  • Traceerbaarheid van voedingsmiddelen en farmaceutische producten: blockchaintechnologie zal consumenten in staat stellen om de levensduur van de producten die ze kopen te traceren, met inbegrip van hun oorsprong en de bijbehorende echtheidscertificaten.

Europeum werd gelanceerd en getest door België en heeft al de steun van verschillende landen: Portugal, Griekenland, Cyprus, Kroatië, Roemenië, Slovenië, Italië, Polen en Luxemburg. Een derde van de lidstaten heeft de overeenkomst vandaag ondertekend en andere zullen zich zeer binnenkort bij ons aansluiten. Dit Europese consortium illustreert onze collectieve vastberadenheid om een verenigde en veerkrachtige digitale ruimte te creëren.

 

De staatssecretaris voor Digitalisering concludeert: "Europeum moedigt Europa aan om een gedurfde, ambitieuze en innovatieve digitale agenda te hebben om in de voorhoede te blijven van de wereldwijde technologische verandering. Ik ben ervan overtuigd dat Europa dankzij Europeum niet alleen in staat zal zijn om de uitdagingen van vandaag aan te gaan, maar ook om met vertrouwen en vastberadenheid te anticiperen op die van morgen."