Persbericht

De Regie der Gebouwen vermindert de energetische voetafdruk van het Koninklijk Paleis in Brussel!

De Regie der Gebouwen vermindert de energetische voetafdruk van het Koninklijk Paleis in Brussel!

Op 6 maart 2023 ging de Regie der Gebouwen officieel van start met de renovatie van de gevels van het Koninklijk Paleis in Brussel.

De werken bestaan uit de reiniging en restauratie van de voorgevel, de stenen balustraden en trappen, maar ook van de tuinmuren, de hekken en poorten.

Ook het buitenschrijnwerk wordt gerestaureerd of vervangen naargelang het geval en voorzien van thermisch isolerende beglazing voor een betere isolatie. In totaal gaat het om meer dan 700 ramen en 2.800 m² schrijnwerk. 

De werken zouden ongeveer anderhalf jaar duren en kosten rond de 6 miljoen euro.

Ze zullen in twee opeenvolgende fases plaatsvinden zodat het paleis gemakkelijk toegankelijk blijft. De eerste fase omvat de gevels aan de linkerkant van het paleis (wanneer men ervoor staat) en van het hoofdgebouw. De werken aan de rechterkant van de voorgevel zullen in de tweede fase plaatsvinden.

Sinds maandag 27 februari 2023 is men begonnen met het plaatsen van de stellingen; dit zal 2 à 3 weken duren. Vervolgens zal er een werfdoek met een afbeelding aan de stellingen worden aangebracht om het werfterrein tijdens de werken af te schermen. 

 

Mathieu Michel, Staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen : “We moeten trots zijn op ons erfgoed. Het Koninklijk Paleis is, net als het Brussels Justitiepaleis, een symbool van ons land. De restauratie van de gevels is essentieel om de pracht en praal ervan te herstellen. Tegelijkertijd restaureren we 700 ramen om ons verbruik met 20% te verminderen. Het is dus zowel een energieproject als een esthetisch project.

 

Renovatie van de stookplaats

De Regie der Gebouwen werkt ook aan een efficiëntere verwarmingsinstallatie voor het Koninklijk Paleis in Brussel.

Het doel van het project is om de CO2-uitstoot te verminderen en het energieverbruik van het Koninklijk Paleis te verminderen met 20%.

Ook hier worden de werken uitgevoerd in fases verspreid over verschillende jaren om de warmteproductie te garanderen tijdens het verwarmingsseizoen.

In 2019-2020 heeft de Regie der Gebouwen eerst verschillende studies uitgevoerd om de meest geschikte maatregelen te bepalen. Voor deze studies werd een energiemeter in de stookplaats geïnstalleerd.

Tijdens het verwarmingsseizoen 2020 - 2021 heeft ze de energiemeetstanden geanalyseerd om over nauwkeurige verbruiksgegevens te beschikken en het vermogen van de toekomstige stookplaats te bepalen.

In 2022 werden de verwarmingsleidingen in de geulen tussen de stookplaats en het hoofdgebouw van het paleis vervangen.

In 2023 wil de Regie der Gebouwen starten met de asbestverwijdering in de kelders en de gascabine inrichten.

In de zomer van 2024 en 2025 zal ze de hoofdkringen van de verwarming vervangen.

In 2025 ten slotte, is het voorzien om de stookplaats en de verschillende onderstations te vernieuwen.